...HA, és nincs rázós ügy...

Villamos felülvizsgálatok

A villamoshálózatokat, elosztókat, berendezéseket, kéziszerszámokat rendszeresen az előírásnak megfelelően felül kell vizsgálni. Ez olyan, mint az autóknál a műszaki vizsga. A villamos iparban ezt három részre osztották.

1. Érintésvédelmi felülvizsgálat:

itt azt vizsgáljuk, hogy a villamos berendezés üzemeltetése közben van-e olyan veszélyforrás vagy műszaki hiba, állapotromlás, ami közvetlenül vagy közvetett módon veszélyes lehet az emberre.
(Fényképek)

2. Erősáramú berendezések felülvizsgálata:

itt a villamos berendezéseket, úgymond szabványosságát vizsgáljuk felül. Az érintésvédelem után talán még fontosabb felülvizsgálati forma ez. A villamos berendezések kivitelezésénél és üzemeltetésénél vizsgáljuk, hogy a biztosítóberendezések megfelelően vannak -e beállítva (nincs -e túlbiztosítva?), megfelelő keresztmetszetű vezetéket használnak-e, a kábelek szigetelésének megfelelőségét vizsgáljuk, a villamos berendezések épségét, nincs -e törés, hiányzik -e a burkolat, illetve amit nem ír elő a szabvány, hőkamerás felvételeket készítünk a berendezésekről, amellyel kiszűrhetjük a káros melegedéseket és túlterhelést. 
Ha össze kellene foglalni, ezen vizsgálat a tűz elleni védekezésről, és a másodlagos baleseti források feltérképezéséről szól.
(Fényképek)

3. Norma-, és normán kívüli villámvédelem:

a felülvizsgálatok célja itt az épületek és az épületekben lévő tárgyak és emberek védelme az első- és másodlagos villámvédelmi csapásoktól.
(Fényképek)

Hálózat analizátorral villamos hálózatok mérése és kiértékelése:

ezt a vizsgálatot rendelet nem írja elő, pedig nagyon hasznos és az energiagazdálkodás szempontjából fontos lenne a hálózatokat vizsgálni. Itt gondolok főleg a fázisjavítás, és a felharmonikusok vizsgálatára. Ezzel a műszerrel az MSZ EN 50160 szabvány szerint vizsgálatokat végezhetünk.
(Fényképek)